Csatlakozott: szomb. feb. 18, 2006 2:02 pm Hozzászólások: 9082 Tartózkodási hely: Koga tartomány
Hozzászólás témája: Re: Air Soft Urbanlegends Elküldve: csüt. ápr. 14, 2011 7:53 am Mutasd csak ezt az üzenetet
Csokáv írta:
Legenda: az erősebb / gyengébb fegyver pontosabb.
A szóbeszéd szerint ugyanazon fegyver, ha erősebb / gyengébb (mesélőtől függ), pontosabban lő, ha minden más körülmény megegyezik is.
Fogtam egy gyors rugócserés fegyvert (G36, Systema gumi, egybe H lenyomó, Marui cső), és 40 méterre kihelyezett célra, feltámasztva, távcsővel lőttem, G&G 0.25-ös bio BB-vel. 60-70 lövésenként rugót cseréltem. Minden találatot, mellé lövést számoltam.
Az eredmények meglehetősen egyformák (a 88% is csak 3% eltérés, az egy ilyen tesztnél a hibahatáron belül van).
Kijelenthetem tehát, hogy az FPS, ha minden más körülmény azonos, nem befolyásolja az AEG pontosságát. (Megjegyzem, így hasznos lőtávban sincs érezhető változás.)
Hozzászólás témája: Re: Air Soft Urbanlegends Elküldve: szer. júl. 14, 2010 7:03 pm Mutasd csak ezt az üzenetet
Legenda: Nagyobb akksival erősebb lesz a fegyver.
Az akkumulátor tárolja azt az energiát, ami a rugót felhúzza. Ez egy motor, és áttételek segítségével történik (AEG). Mivel most olvashattad, hogy a RUGÓT húzza fel, tehát vajnyi köze van az akkumulátornak a fegyver erejéhez.
A nagyobb akksi több lövést (mAh), és ha nagyobb a Volt, akkor gyorsabb ciklust érünk el (ROF).
Ez egy elméleti példa NEM GYAKORLATI.: 7,4 V 1600 mAh - 3000 lövés, másodpercenként 10 lövés 7,4 V 3600 mAh - 6000 lövés, másodpercenként 10 lövés 9,6 V 1600 mAh - 3500 lövés, másodpercenként 14 lövés 9,6 V 3600 mAh - 6000 lövés, másodpercenként 14 lövés
Remélem érthető.
Parasztosan, ha lassan, vagy gyorsan húzód fel a csúzlidat, ugyan akkorára, ugyan akkorát fog csapni, ha elengeded.
BUSTED
_________________ Gegsite kukac gmail.com vagy 247 65 84 | -en is CYMA cm.031 AK74 EBB - KWC Taurus 24/7 NBB
Csatlakozott: kedd okt. 16, 2007 11:40 am Hozzászólások: 5065 Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós - Budapest
Hozzászólás témája: Re: Air Soft Urbanlegends Elküldve: szomb. feb. 27, 2010 5:07 pm Mutasd csak ezt az üzenetet
Legenda: a dugattyúfej O gyűrűje alá tegyünk teflonszalagot (cérnát, damilt) hogy jól tömítsen.
Most megint találkoztam ezzel, és ezért érdemes tisztázni. Az oka ennek a hülyeségnek, hogy angol cikkekben szoktunk találkozni a leírással, és gyakran keverik az angolt és az AS szerelést kevésbé értők a hengerfejet a dugattyúfejjel.
A dugattyúfejen lévő O gyűrű úgy működik, hogy a dugattyúfej apró lyukain benyomuló levegő, a henger falának feszíti az O gyűrűt. Ha a gumi alá tekersz teflonszalagot, eltömíted ezeket a ventilációs lyukakat, és sokkal rosszabb lesz a tömítés. Ha itt nem tömít rendesen, akkor egy új O gyűrű a megoldás.
A hengerfej pedig egy, vagy két vékony, fix O gyűrűvel van szerelve, és persze nem mozog a hengeren. Ide - ha laza, könnyen elmozdítható a hengerfej - én szoktam teflonszalagot rakni, hogy jó legyen a tömítése.
Hozzászólás témája: Re: Air Soft Urbanlegends Elküldve: pén. jan. 29, 2010 10:34 pm Mutasd csak ezt az üzenetet
H... Elméleti megfejtés. A H alakú lenyomó a rés két szélein nyomja meg a gumit. Mivel az a csővel passzos, feszülni fog, tehár szemre majdnem úgy fog kinézni, mint a hengeres lenyomóval, viszont az a helyzet, hogy a hengeres lenyomóval nyomott gumi "púpos" a csőben nézve. A mikor a golyó hozzáér, igazából pontszerű a kapcsolat a gumival. A H lenyomós megoldásnál viszont elvileg egy egyenest kell látnunk a púp helyett, és amikor a golyó a gumihoz ér, akkor az engedni fog középen, felveszi a golyó ívét, tehát nagyobb felületen, azaz nem egy ponton, hanem egy vonal mentén fog érintkezni a gumival. Ez precízebb hopup hatást eredményez. A "hátránya" csak annyi, hogy a hopup beállításnál a H-t jobban meg kell nyomni, mint a hengerest. De ki is fogom kísérletezni, úgyhogy nem menekültök...
Hozzászólás témája: Re: Air Soft Urbanlegends Elküldve: szer. dec. 30, 2009 9:54 am Mutasd csak ezt az üzenetet
H-lenyomó téma:
Ez szvsz ugyanaz a kategória, mint a kőolaj-finomító... ez hülyeség, sosem lesz finom, miért nem próbálkoznak valami kevésbé rosszal, pl krumpli, az már majdnem finom...
Pistabát félretéve. G36/AK/G3/M14, és egyéb kitűnő konstrukciókon is lehet kicsit javítani az ilyen apró trükkökkel, de mivel eleve jó a szerkezet (közel van a lehető legjobbhoz), ne is várjunk csodát.
Próbáld ki valami ótvarabb szerkezettel, pl m4. Az elég szar ahhoz, hogy lehessen nagy javulást tapasztalni, mivel jóval messzebb áll a lehető legjobb hatástól.
Remélem érthető a logikám...
Szerk: Még valami: ha 5%-ot tapasztaltál, az már szvsz egész jó, mert mondj még egy hasonló költség/táp arányú tuningot. Úgy értem, h szvsz úgy érdemes nézni a különböző tuningokat, h milyen költésgért mennyit tápolsz a puskán. Ennél meg azért 5% tartós pluszt kapsz kb 1 K HUF-ért. Egy tuningcsővel hogyis van ez? 10-15 K, és ha nagyon jól jársz, akkor mondjuk javul a lőkép 20%-ot? Vagy a BB... szvsz a legdrágább tuning, mert nem tartós. Ezzel az aránnyal, talán a jófajta gumik versenyeznek, de ott is, azért legroszabb esetben is évente illik csrélni (heti/kétheti játékrendszeresség esetén). Szal, szvsz nem rossz ez a H cucc, ha 5%-ot produkál egy eleve jó puskában...
_________________ B@zs@ - Csak a Puffin adhat erőt, és mindent lebíró akaratot!
Legenda: A H hopup lenyomóval pontosabb lesz a fegyver.
A hopup talán a legfontosabb alkatrész a fegyver pontossága szempontjából. A csövekről már írtam lentebb, most megvizsgáltam a H lenyomót.
A (normál AEG) hopupban a lenyomó alakja határozza meg, hogy a hopup gumi milyen alakban lóg be a csőbe, milyen felületen érintkezik a BB-vel. Alapból ez egy kis, rugalmas cső (mintha egy vezeték darabka lenne a fém nélkül).
A H lenyomó ezzel szemben egy merev műanyag alkatrész, aminek a hosszmetszete kb H alakú, így a két szélén jobban benyomja, merevebb, míg a közepén puhább (ott nem támasztja alá). A tervezők szerint így két ponton hat jobban, szemben az alap 1 pontjához képest.
A H lenyomó filléres tétel, leteszteltem megéri-e. A fegyverben csak a lenyomót cseréltem a teszt során, minden más körülmény megegyezett, amennyire lehetséges. (Prec cső, CA g36 hopup rendszer, beállított hopup, fehér H lenyomó). A lövéseket egyesével, 35 méterről adtam le a célra, és a találatok arányát számoltam, tizesével, többször.
Az eredmény: a H lenyomó és a sima lenyomó közt nem találtam jelentős, mérhető különbséget. A számok 5% körüli javulást mutattak a H lenyomó javára, de ez a mérési pontosságba még beleesik, lévén nyílt terepen, bár szélcsendben mértem.
Nem mondom, hogy busted, hiszen a számok egyértelmű javulást mutattak, de olyan kicsit, hogy az minimális, tehát legyen
Legenda: a kereskedelmi fogalomban kapható PMR rádiók hatótávolsága akár 8 km is lehet.
Az engedély nélkül használható PMR rádiók teljesítménye 0,5W alatt van, mert az ennél erősebb teljesítményű rádiók legális használatához frekvenciaengedély szükséges. A hangsúly a legálison és a használhatón van, vagyis a Puxing és egyéb olyan rádiókat, melyek képesek 4W teljesítménnyel is adni ezzel a teljesítménnyel illegálisan használjuk. A különböző hipermarketekben és elektronikai áruházakban kapható, általában párosával csomagolt PMR rádiók mindegyike 0,5W teljesítmény alatti, így a továbbiakban ezekről esik szó.
Rengeteg profi, bérelt frekvencián működő rádiót használtam már saját-, vagy átjátszóadóval. Egy 5W-os (vagyis az engedély nélküli kapható rádióknál 10-szer erősebb) rádió hatótávolsága erdős és minimálisan dombos terepen maximum 2-3 km, de erősebb domborzat esetén ez 1 km-re is csökkenhet. Egy 0,5W-os PMR rádió hatótávja csak sík terepen érheti el az 1 km-t, de általánosságban elmondható, hogy az a 0,5W-os PMR rádió, ami 500 méter távolságból jó hangminőséget produkál már jó minőségű termék.
A Tescoban és egyéb helyeken fellelhető rádiókon található "range: 8 km!!" felirat csak akkor lehet igaz, ha a km abban az esetben egy másik mértékegységet jelent, illetve siklóernyőzés közben bizonyos légköri és terepviszonyok esetén elérhető a néhány kilóméteres hatótáv. (szerk.)
A fentiekből kitűnik, hogy aki airsoft játékokon normálisan használható rádiót szeretne annak nincs más lehetősége, mint a drágább, ám jóval erősebb minimum 4W teljesítményre képes rádiók megvétele, a többi komolyabb méretű pályán nem igazán használható.
BUSTED
_________________ A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gabonacorp hétf. dec. 21, 2009 11:55 am-kor.
A legenda szerint a forradalmi Tanio Koba huzagolt csövek jelentősen javítanak a pontosságon. A sztori nem újkeletű, de pár mondat erejéig foglalkozzunk vele.
A cső működésének elmélete: A csövön keresztül áramló levegő a BB mellet, a huzagbarázdákon áthatolva egyfajta légpárnát képez a lövedék és a csőfal között. Ez nem engedi a BB-t a cső belső falához csapódni, csökkenti a súrlódást, valamint közelebb tartja a lövedéket a csőtengelyhez. A rendszer így elméletileg a fegyver pontosságát növeli.
Viszont! M100 as tuning (330-350 Fps) felett, a fenti hatások nem érvényesülnek, érdemleges pontosság növekedést nem okoz a cső használata.
Sokan azonban csak PR fogásnak tartják az egészet, szerintük semmivel sem jobbak az ilyen huzagolt csövek más preciziós csöveknél.
A végső ítélet meghozatalát másokra hagyom, de a fellelhető adatok alapján egy PLAUSIBLE-t megérdemel a Tanio Koba "mítosz".
Legenda: A WD, vagy a WD-40 jót tesz az airsoft fegyvernek.
Az utóbbi időben felütötte a fejét egy kis kavarodás. Többen írják, hogy a WD-40 nevű (egyébként igen hasznos) anyaggal tartják karban a fegyvert.
Ez hiba.
A WD-40 egy titkos összetételű, petróleum alapú, szilikon és zsír nélküli szer, ami kenésre, tisztításra, kontaktsprének, csavarlazítónak, stb. használhatunk. Máshol.
Az airsoft fegyverben ugyanis tönkreteszi, megmarja, feloldja a hopup gumit, és a dugattyút, dugattyúfejet (ez utóbbiak gyakran polikarbonátból készülnek).
WD-40 hivatalos oldala írta:
Polycarbonat és tiszta Polystyrol felületeken kerülendő a petróleum alapú termékek használata, mint a WD-40.
Persze körültekintően alkalmazhatunk WD-40-et. Nagyon koszos cső tisztítására, HA LEVESSZÜK ELŐTTE RÓLA A HOPUPOT, elektromos érintkezőkre, gearbox szétszedése után a ház és fogaskerekek tisztítására...
Összeszerelt fegyverbe, csőbe fújva semmiképp ne használjuk!
Eddig:
BUSTED
Ami a kavarodást okozza: WD nevű felhasználó a fórumon elismert airsoft fegyver szerelő-karbantartó-építő. Sokan hozzá viszik a fegyvert átnézetni, és így gyakran találkozhatunk a kifejezéssel "WD által karbantartva". Ez nem a WD-40-t jelenti!
Az M4 hopkamrákat sokan azért fikázzák, mert nem a legprecizebb, sokan azért mert nem boldogulnak velük és sokan azért, mert sokan mások is fikázzák
Egy AK/G36 hopupszerkezetben összesen 2 elem mozog. A híresen jó M14 hopupban a lenyomókart egy menetes szár mozgatja, ami az elképzelhető legprecízebb módon állítja a hopupgumi belógásának mértékét.
Hát az M4 kamra konstukciója a fentiekhez képest valóban nem a legjobb, mivel a hopup állításában 4db mozgó alkatrész vesz részt. (3db fogaskerék és a lenyomókar)
Ezeknek az alkatrészeknek mind-mind van gyártási tűrésük, minimális méretszórásuk, az alkatrészek illesztése is laza és emiatt az elemek közti holtjáték is nagy.
Ha mozdítok az állítótárcsán, az először szabadon mozdul amíg az egyik foga nem kapaszkodik bele a középső fogaskerék fogába. aztán azt mozdítja addig, amíg az meg nem mozdítja a harmadik kereket, majd pedig a lenyomókart...
A lényeg az, hogy elképzelhető az a szitu, hogy elfordítunk az állítótárcsán akár 10°-ot is anélkül, hogy a lenyomókar megmozdulna és változna a hopuphatás.
Ha végre beállítjuk a hopupot szerintünk jól, lövünk még néhányat és megint esik a lőtáv. Amikor a BB-k a hopupgumival találkoznak, meglökik a lenyomókart is. Az említett holtjátékok most megint bekavarnak és engedik, hogy a lenyomókar elmozduljon, mivel csak az állítótárcsát tudjuk fixálni a csavarjával...
Precíz sorjamentes fogaskerekekkel, minőségi hopupgumival és hosszas hopupállítási macerával viszont egy M4/M16 -ból is kicsikarható egy AK-hoz hasonló röppálya.
Jópár érv szól ellene, de ne temessük az M4/M16 hopkamrákat, mert közel sem használhatatlanok, csak nehéz őket belőnni
Legenda: a lőtávot elsősorban az fps-el lehet jelentősen növelni.
- A lőtávot az fps önmagában nem növeli számottevő mértékben, hiába használunk erős fegyvert, ha a hopup nem/rosszul működik, a lövedék nincs kellően stabilizálva / megpörgetve (aki nem hiszi, próbálkozzon a cső megfordításával, hopup-hatás nélkül, pusztán fps-el érvényesülni ...De ugyanígy párhuzam vonható az éles fegyverekkel, ahol szintén nem fps-el, hanem a huzagolással sikerült drasztikus lőtáv- és pontosság növekedést elérni.)
- Az fps növelésével nyerhető plusz lőtáv folyamatosan csökken, arányaiban egyre nagyobb energiát kell befektetni, egyre kisebb növekedésért cserébe.
- Tapasztalt airsoft sniperek által ismert jelenség, hogy a lőtáv kb. 500-550fps fölött minimális mértékben vagy nem növekszik. Ugyanazt a puskát 500 és 660fps-el használva elhanyagolható lesz a lőtávkülönbség.
- A ma legelterjedtebb hopup-rendszereket (lásd AEG-ek) 15-18 évvel ezelőtt, tipikusan 1 Joule alatti (<330fps) fegyverekre, alacsony tömegű lövedékek kilövésére tervezték,
- Speciális hopuppal (pl. LRB) szerelt fegyverek közel feleakkora energiával képesek azonos vagy nagyobb lőtávolságot elérni, mint a hagyományos hopup+bucking szerelésű puskák.
Legenda: Az Fps növeléshez kizárólag erős rugó szükséges.
Az Air Soft fegyvereknél - légsűritéses elven nyugvó szerkezetekről lévén szó - kiemelten fontos az alkatrészek jó tömítettsége! Egy kevésbé erős rugó álltal hajtott fegyverből is kihozható, komolyabb teljesítmény, ha gondosan végezzük a szerelést.
Amennyiben a fent felsorolt alkaltrészek illesztése, tömítettsége megfelelő, a teljesítmény is növekedhet, egy nem megfelelően összerakott fegyverrel szemben.
Fontos továbbá, az alkatérszek egymással való kompatibilitása, hiszen a nem megfelelően kiválasztott részelemek beszerelése, teljesítménycsökkenéshez vezethet!
alien576 kiegészítése:
"annyit hozzáfűznék még, hogy nem az erősebb rugó a lényeg, hanem a gyorsabb, és a könnyebb dugattyú/dugattyúfej összeállítás..."
BUSTED
P.S. Lehet sokaknak ez evidens, de van aki a fentiekkel nincs teljesen tisztában!
_________________ Apu ökölbe szorított keze vagyok! A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Hitman vas. márc. 22, 2009 8:32 pm-kor.
Legenda: minél hosszabb csövet raksz a fegyverbe, annál messzebre, pontosabban lő.
Alkalmam nyílt összehasonlítani egy 247 mm-es és egy 469 mm-es Systema prec csövet.
Ugyanazt a fegyvert használtam, csak a csöveket cserélgettem (többször is), és minden más körülmény is megegyezett. Teli hengeres fegyver, úgyhogy mindkét csövet végig tolja, CA G36 hopkamra, CA gumi, H lenyomó.
Az eredmény: abszolúte nincs lényegi különbség köztük. Jó csövek, pontosak, de a 22 centi különbség nem hoz sem lényegi lőtáv növekedést, sem pontosságot. Lehet, hogy van 2-3 méter lőtáv növekedés, de terepen egyáltálán nem számít.
BUSTED
Csatlakozott: szomb. feb. 18, 2006 2:02 pm Hozzászólások: 9082 Tartózkodási hely: Koga tartomány
Hozzászólás témája: Air Soft Urbanlegends Elküldve: vas. márc. 22, 2009 12:41 pm Mutasd csak ezt az üzenetet
Hello!
Ide lehet összegyűjteni, az AS világában előforduló legendákat. Elsősorban a technikai vetületű téveszmékre gondolok!
Ha valaki összehoz egy ilyen ismertetőt, itt közzéteheti, de kérem írja a végére, hogy BUSTED, PLAUSIBLE, CONFIRMED!
_________________ Apu ökölbe szorított keze vagyok! A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Hitman vas. márc. 22, 2009 12:57 pm-kor.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég
Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban. Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban. Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban. Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.