Ksznjk FreePrivacyPolicy!
SoftAir.hu
Airsoft fórum
KERESÉS
Vezérlőpult
Konverter
Cikkek

Taglista
Csoportok
GyIK
MASZ 2015
Fórumszabályok
Webmail
JÁTÉK NAPTÁR
Pontos idő: vas. máj. 22, 2022 11:15 am

Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2 hozzászólás ] 
Szerző PM
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: kedd aug. 01, 2006 7:14 pm
Hozzászólások: 889
Tartózkodási hely: Műhely, ellenséges hátország vagy titkos.
HozzászólásHozzászólás témája: Re: RealSim szabályzat
HozzászólásElküldve: szer. feb. 10, 2016 9:02 pm
HozzászólásMutasd csak ezt az üzenetet
 
A Realsim:

Minél életszerűbb, realisztikusabb élményre, katonai szimulációra („Realistic Simulation”, röviden Realsim) törekvő játékforma. Mivel a „valóság” az airsoft keretein belül csak jelentős kompromisszumokkal szimulálható, ezért a hangsúly a törekvésen van. A mennyiség helyett a minőségre, ritkábban szervezett, alacsonyabb létszámú, alacsonyabb intenzitású, hosszabb időtartamú játékokra épül.

Nem önálló szabályrendszer, hanem a MASZ vagy egyéb airsoft szabályzatokra épülő elsősorban szemléletmód és hozzáállásbeli kiegészítés.
A Realsim folyamatosan fejlődő rendszer, bármikor helyet kaphat benne egy új elképzelés, ha gyakorlatban is beválik. Olyan utakat keres, amelyek a lehető legjobban közelítik a valósághű megoldásokat, de továbbra is megmaradnak a játék szintjén.

Kinek való a Realsim?

Nagykorú, tapasztaltabb, fegyelmezettebb játékosoknak, akik hajlandók magasabb szellemi, fizikai, és anyagi terhet elviselni a színvonalasabb játék érdekében. Egy szűkebb körnek, akik a képesek a Realsim-szellemében alkalmazni és továbbgondolni a szabályokat.
Aki pedig tiszti, döntéshozói szerepet vállal, annak mindig példát kell mutatnia, többet dolgoznia, mint az alárendelteknek.

Kinek nem való a Realsim?

Akiknek az airsoft egyszerűbb, kötetlenebb játékot jelent, és nem céljuk a realisztikusság minden nyűgét nyakukba venni (ők ettől még nem „lenézendő” vagy „gyengébb” játékosok!). Akinek a lövöldözés jelenti az airsoft legfontosabb részét. Aki az fps és a „tuning” bűvöletében él, és nem szeretné a megkövetelt öltözéket, felszerelést beszerezni.
Aki nem akar vagy tud parancsoknak engedelmeskedni, saját érdekeit a csapatnak, a kitűzött feladatnak alárendelni. Akinek gondot jelent 24 órát szünet nélkül játékban tölteni, terepen éjszakázni. Aki nem ismeri a szabályokat, rendszereket, vagy kiskapuk keresgélésével próbál előnyre szert tenni.
Ellentmondásnak, kívánságműsornak, parancs megtagadásnak, sértett hisztizésnek helye nincs – vagy kívül tágasabb.

Miben más mint a többi?

Elsőként tisztázzuk mit is jelent az, hogy más. Senki nem mondja hogy jobb, vagy több, de tény, hogy kicsit eltér a megszokottaktól, mind követelményeiben mind az általa kínált játékélményben. A Realsim egy különös egyvelege 3-4 játékstílusnak, airsofttól a milsimen át a Larpon keresztül egészen az ARG játékokig.
A technikai feltételeken kívül talán a leglényegesebb különbség, a folyamatosság. Ez nem csupán egymást követő játékok sorozata, hanem egy folyamat, ahol a kezdetektől a majdani végig koherensek a történések, a karakterek és felszerelések. A szerepjátékban az ilyen történeteket hívják "életútjátékoknak" ahol - ha ügyes vagy és nem halsz meg - akkor a karaktered és tetteid következményei végigkísérnek a teljes játéksorozat folyamán.
A másik hangsúlyos különbség, talán a "győzelmi célok" terén jelenik meg. Bár az adott oldalaknak egyértelműen megvannak a maguk ingame céljai, de ezek korántsem biztos, hogy valóban megvalósíthatók az adott játékalkalmakkor. Az is lehet, hogy egy-egy kudarcot vallott küldetést újra és újra megpróbálnak, de ennek az ellenkezője is megeshet, hogy már az első alkalom előtt közbe jön valami váratlan esemény, és bele sem tudnak kezdeni a megvalósításba.
Nincsenek scriptelt helyzetek, a tervek és ellentervek a játék valóságában léteznek csupán. Ebből fakad, hogy akár a "kihirdetett cél" közelébe sem kerülnek a játékosok, mert a puszta túlélésükért kell küzdeniük, vagy akár rá sem bukkannak az ellenségre. A bármi megtörténhet elve olyannyira valós, hogy még a szervezők SEM tudják mire számíthatnak a másik oldaltól. Szó szerint senki nem tudja 100%-ig mire számítson, így a meglepetések garantáltak.
Hogy a dolog ettől függetlenül ne váljék kaotikus randomesemények összedobált halmazává, ahhoz van szükség az alaposan kidolgozott hátterek és karakterek, szülte "valóságra", melynek keretein belül, ténylegesen ingame tervekre épül a játék. Persze, a háttérben zajló fejlesztések és információkezelő rendszerek kiépítése is sokat nyom a latban, de ezek bevezetése csak fokozatosan történhet, amikor már kellően "élő" a világ amire lehet építkezni...

Milsim

A Realsim egyik alapfeltétele a jól működő és tiszteletben tartott parancsnoki lánc. Mindenki a posztjának megfelelően, legjobb tudása szerint teszi a dolgát - akkor is, ha nem ért együtt a feljebbvalója utasításaival vagy a kitűzött feladattal. A csapat teljesítménye fontos, az egyéni érdekek másodrendűek.
Nem csak a reguláris erők, hanem minden csapatnak megvan a maga ingame hierarchiája, íratlan és írott szabályai, melyek megsértése következményekkel jár. Ez ugyan nem a valóság, de ha jól csináljátok akkor eléggé hasonlítani fog :)

Szerepjáték (LARP)

A szerepjáték szintén része a realisztikus játékélménynek, bár ezt sokan összekeverik a választott szerep-beosztás karikatúrává egyszerűsítésével, vicces sztereotípiák lépten-nyomon elpuffogtatásával. Igyekezz úgy cselekedni, ahogyan azt szerinted a valóságban tennéd, de ne vidd túlzásba. A félelem, a túlélés, a bajtársiasság, és a fegyver helyett diplomácia alkalmazása jó támpontok. A halál ezerféle módon les rád, és bár sok sérülést meg lehet úszni, de nem packázhatsz örökké a kaszással. Ha túl sokáig kísérted, végül eljön érted és akkor nem 30 perc múlva visszaálló, hanem új karakter készítése is lehet a sorsod.
A Realsim nem csupán a játékosok, de a karakterek felkészültségét is megköveteli. Jól kidolgozott hátterekkel, megalapozott motivációkkal és következetesen megjelenített jellem és viselkedésmintákkal nem csak a saját, de a többiek játékélményét is nagyban javíthatod. Arról nem is beszélve, hogy minél kidolgozottabb egy karakter, annál létezőbb lesz a játék világában, amely nem csupán hangulati, hanem kézzelfogható előnyökkel is szolgálhat, kezdve a kapcsolati tőkétől akár a speciális erőforrásokhoz való hozzáféréssel. Bizony, még akár a terepen is megmenthetik a segged a barátaid, vagy a spéci felszerelések amikhez hozzájutsz...

Alternatív Valóság (Alternate Reality Game)

A legtöbb airsoft és/vagy LARP játék a pályán létezik kezdéstől lefújásig. A realsim ezzel szemben magán viseli az ún. ARG-k főbb jellemvonásait, így az adott játéksorozat bizony folyamatosan létezik, mintegy alternatív valóságként. Ez megjelenik a játékon is, lehet hogy megérkezéskor rögtön egy tűzharcba csöppensz, ahol olyanok lőnek rád, akiknek a kiléte totál ismeretlen számodra. Még az is előfordulhat, hogy egyszer otthon becsönget hozzád a postás és kapsz egy különös levelet amiben megismered a következő bevetés részleteit. Vagy egy szép napon a kocsmában egy ismeretlen odalép hozzád és egy papírfecnit ad át, melyen egy telefonszámot találsz. Csak rajtad múlik felhívod e...
Lesznek hírek, lesznek kapcsolatok és lesznek emberek - akikről talán sosem sejtenéd hogy kicsodák is valójában - amik és akik segíthetnek információkhoz jutni, vagy éppen tőled remélnek megtudni valamit. Lesznek piszkos alkuk, vesztegetési kísérletek, talán még fenyegetések és zsarolások is, amiknek engedhetsz.
Persze minden következményekkel jár. Nem tudhatod, hogy akinek elmesélted a legutóbbi eseményeket, nem pont e az ellenfél egyik embere. Egy dologban viszont biztos lehetsz: bármit megtudnak tőled, azt kíméletlenül fogják felhasználni az első adandó alkalommal akár ellened akár társaid ellen... Pont emiatt nem is nagyon lesz mód az oldalak közti váltásra, hiszen az offgame megszerzett információk is használhatóak.
Pontosabban mondva: itt nincs olyan, hogy offgame, és ezt érdemes nagyon jól az eszetekbe vésni amikor sztorizgatása kerül sor, akár egy fórumon akár egy korsó sör mellett...

Realsim airsoft és interakció szabályok


Bevezetés
Az alábbi dokumentumban az airsofttal és a játékosok közötti interakciókkal és hatásaikkal kapcsolatos technikai szabályokat ismerhetitek meg.
Kis kitekintéssel a sérülésmodellre (ami nem csak airsoft rendezvényen jelenhet meg). Fegyver, felszerelés, sérülés, jármű, foglyul ejtés, vallatás, szabályok, stb.
Itt csak a MASZ-tól eltérő vagy szigorúbb elemekről beszélünk, az FPS és egyéb limitek tekintetében ha mást nem írunk akkor az ott leírtak az irányadók!
Fegyverek
A legfontosabb, hogy a játékos szabatosan, minél életszerűbben kezelje a fegyvereket. A választott blokknak megfelelő, realisztikus eszközöket kell használni, a játék során betöltött szerepnek, beosztásnak megfelelő kiegészítőkkel. A vonatkozó keretek oldalspecifikusak, függnek a szervezet jellegétől, és az ingame környezet lehetőségeitől. A speciális kiegészítők használatáról kérdezd oldalszerveződet, az adott oldal egységeinek felszerelési követelményei és lehetőségei (akár a nehézfegyverek akár a hangtompítók vagy hasonlók kérdésében) mivel nem “szabályrendszeri” kérdések, így ebben az általános érvényű doksiban nem kerülnek kifejtésre.
Nincs szükség egyedi megjelenésű, agyoncicomázott, széles körben sosem rendszeresített, kísérleti vagy fantázia-fegyverek replikáira. Kerülendő a kilógó kábelezés, a külső akksitartó, szemet bántó barkácsolások, tilos a kaliberhez nem passzoló tárak, hicap/motoros tárak, idomtalan távcsövek, csőszájfékek, ormótlan hangtompítók, csövek, stb, egyszóval minden igénytelen és hiteltelen módosítás használata. A kevesebb itt több.
Tárak
A tárba csak az eredeti fegyver tárkapacitásának megfelelő mennyiségű BB tölthető + 5 db.
Shotgunoknál (és / vagy egyéb egyszerre több BB-t lövő airsoft fegyvereknél) nem a BB darabszám, hanem a leadható lövések száma a mérvadó.
Kizárólag a támogató fegyvereknél használhatóak a nagy kapacitású (tekerős, motoros) tárak, a valódi megfelelőik szintjéig.

Ha a kiírás nem korlátozza, a játékos annyi töltött tárat vihet magával, amennyit akar. Minden ezen felül cipelt 100 db BB után 1 kg plusz terhet kell cipelni (tehát 1000 db BB= +10 kg teher).
Más BB-jét más játékos csak akkor használhatja fel, ha azonos kaliberű fegyver replikájával rendelkezik.
Géppuskák, golyószórók
Csak hevederes adagolású, széles körben rendszeresített fegyverek replikái használhatók támogató fegyverként (M60, M249, M240, HK21/HK23, MG42/3, MG4, PKM, RPD). Ha a belevaló tárak nem képesek az utolsó 20-30 BB-t beadagolni, akkor a betölthető mennyiséget ennek megfelelően módosítsuk. A BB-t előre mérjük ki és csomagoljuk megfelelő adagokba.
Torkolattűz
Imitálása éjszakai játékon kötelező, kivételt képeznek (technikai okokból) az oldalfegyverek.
Lövedékálló öltözék
Csak a szervező által engedélyezett típusú és tömegű, kemény (trauma) lapokat hordozó mellények (plate-carrierek) minősülnek lövedékállónak, és csak a lapok által fedett területen védenek. Sisak is nyújt védelmet.
A védőöltözet a sérülés mértékét csökkenti, a találatot nem semlegesíti! Az orvosi ellátás során a sebesülés súlyosságának és a lábadozási idő meghatározásakor számít a lövedékálló megoldások hatása.IED-ek, gránátok, aknák, egyebek
A játékokon rendszeresen szerepelnek ilyenek, mivel folyamatosan fejlesztjük őket, ezért bármikor előfordulhat, hogy egy előzőleg számodra nem ismert eszközzel „találkozol”.
Ez egy okkal több azért, hogy úgy kezeld ezeket az eszközöket, mintha „éles robbanóeszközök” lennének. Felszedésüket, hatástalanításukat, bízd szakemberre! Amennyiben megpróbálkozol a hatástalanítással és az nem sikerül, úgy viseld a következményeit!

Ha bármilyen eszköz robban melletted, öt méteres távolságban, az azt jelenti, hogy megsérültél.
Minél közelebb vagy hozzá, a sérülésed annál súlyosabbnak számít. Az eszköz közelében (1-2m) súlyos sérülés, távolabb, (3-5m) könnyebb sérülés.
Minden robbanásnál a sérülést okozó körzetben tartozkódó karakter sokkos állapotba kerül pár percre.

Ha BB szóró eszközzel kerülsz „kapcsolatba”, akkor természetesen a találat helye határozza meg a sérülésedet. Lehetnek még „nagyobb” hatóerejű eszközök is, de azok használatáról időben kapsz tájékoztatást.
Kések, “közelharci” eszközök
Késelni csak szivacs vagy gumikéssel lehet. A "késelés" mindig kétkezes manőver, egyik kézzel vállonragadod (érezhetően de nem nyers erőből) és 3-4 gyors mozdulattal testet érintesz (nem tolod be a bordái közé, de érezhetően "beletörlöd" a cuccot).
Akit késelnek az NEM vonyít mint akit nyúznak, hanem illendően összeesik. Ha az összeesett embert tovább abuzálják akár késsel akár egyéb fegyverrel, úgy az áldozat végzetes sebet kap, túlélési esélye minimálisra csökken.
A torokelvágás megmarad "kegyelemdöfésnek" ami a normális (nem közelharci) átlátható körülmények közti kivégzésnek felel meg. Torok/fej felé nem támadunk, védekezni képes célpont esetén még gumikéssel sem! Csak magatehetetlen vagy megfelelően lefogott személy végzünk ki.

Bármilyen közelharci eszköz játékba hozása csak előzetes szervezői egyeztetés mellett lehetséges (larpsafe boxer, húsvágó bárd, pajszer...stb) ezek hatása vagy megegyezik a késeléssel - testre támadva azonos módon mint a késnél - vagy leütésre használva ájulást okoznak.
Dobófegyverek
A szóbajöhető eszközök (dobótőr, hajítóbalta...stb) vagy improvizált megfelelőik nehezen megjeleníthetőek hitelesen, így a fantasy larpoknál bevált megoldásokat nem tudjuk alkalmazni. Ezért amíg jó megoldást nem lelünk erre a kérdéskörre, addig SEMMILYEN dobóeszköz használata nem engedélyezett (természetesen ez nem vonatkozik a gránátokra, hiszen annak nem kell eltalálnia a célpontot).Találatok, sérülések, hatások
Amit minden játékosnak tudnia kell!
Találatjelzés
A találatot nem kötelező a megszokott módon (verbálisan, kézjellel, narancssárga találatjelzővel) jelezni, viszont ha tovább lőnek rád amíg mozogsz akkor ne lepődj meg. Sokkos és/vagy magatehetetlen karakter nem jelzi a sérülést a társainak, tehát ha leütnek, elvágják a torkodat, indokolatlan mennyiségű ólmot pompálnak beléd igen rövid idő alatt, fejlövést kapsz...stb (és reálisan nézve minden indokolt esetben) akkor nem kiabálsz bele a nagyvilágba.

A játékos akkor köteles offgame bemondania valós állapotát (lásd találatok), ha testközelből megvizsgálják (nem ránéznek 5 méterről) és rákérdeznek.
Példa: “két lőtt seb a bal karon és késszúrások a testen” vagy “felrobbantott felsőtest”
A súlyosan sérült és/vagy magatehetelen játékos minden esetben lefekszik vagy lefekszik/ül/guggol a földre, nincs ácsorgás vagy lődörgés!
Fegyver és felszereléstalálatok
Az eltalált eszközök a továbbiakban nem használhatóak, amíg ki nem cserélik, vagy meg nem javítják őket. Erre bármilyen HQ-n vagy jól felszerelt állomáshelyen sor kerülhet amennyiben a megfelelő felszerelés és karakterszintű szaktudás rendelkezésre áll. (értsd: egy tekercs szigszalag és 30 másodperc molyolás nem tekintendő hiteles javításnak).
Kézben tartott eszköz találata nem járt személyi sérüléssel, de a testen viselt felszerelések találata Könnyű sérülésnek számít a viselő számára!
Sérülések
A játék folyamán megkülönböztetünk sérüléseket azok súlyossága szerint, és ezek hatásait.
A sérülések jelentik azt a tartós strukturális kárt amelyeket a karakter elszenvedett, míg a hatások a közvetlen cselekvőképességet befolyásolják.
Háromféle személyi sérülést különböztetünk meg, melyek a karaktert ért roncsolások mértékét határozzák meg.
Könnyű sérülés
Kisebb végtagsebek, karcolások, súroló lövések, testen viselt felszerelést ért találatok, távolabbi robbanás (vagy fedezék mögüli robbanás)...
Jellemzően hússebek, az adott testrész korlátozottan használható és folyamatos fájdalomérzet kíséri. A karakter cselekvőképes és öntudatánál marad, képes önmagát bekötözni, de ettől még NEM szűnik meg a sérülés folyamatos korlátozó jellege, csak nem romlik tovább az állapota!
Megfelelő orvosi kezeléssel a sérülés korlátozó hatása szinte teljesen megszüntethető. Célszerű mihamarabb orvoshoz kerülni, mert amíg ez nem történik meg a következő enyhe sérülés automatikusan súlyosnak minősül!
Amennyiben nem látják el 10 percen belül, úgy Súlyossá válik a sérülés és a delikvens a vérveszteségtől Sokkos állapotba kerül.Súlyos sérülés
Testtalálat, többszörös végtagtalálat, fejlövés, közeli robbanás, testre késelés.
Csontokat, belszerveket, létfontosságú területeket valószínűleg elért találatok összessége. A karakter szinte mozgásképtelen (leül, lefekszik, legfeljebb kúszik) de még korlátozottan cselekvő- és kommunikációképes marad (kivéve robbanások vagy fejet ért találatok, melyek automatikusan pár perces eszméletvesztést okoznak).
Erős fájdalomérzettel járó állapot, további erőltetésre azonnal romlik. A karakter NEM KÉPES önmagát szakszerűen ellátni, de medic vagy képesített társa képes stabilizálni az állapotát!
Megfelelő orvosi ellátás mellett a sérülés korlátozó hatása csökkenthető, de adott játékon mindenképpen maradnak utóhatások.
Amennyiben nem látják el 10 percen belül, úgy Végzetessé válik a sérülés és a delikvens a vérveszteségtől Sokkos állapotba kerül.
Végzetes sérülés
Sokszoros találat, klasszikus kivégzés, kegyelem”lövés” vagy döfés, közvetlen közeli robbanás, torokelvágás és túl sokáig ellátatlan sérülések.
Azonnal Sokkos állapot, a karakter totálisan magatehetetlenné válik és élet-halál között lebeg, nem magyaráz, nem jelez, nem halálhörög...stb.
Ha nem látják el (stabilizálják) 10 percen belül, úgy a túlélés esélye minimálisra csökken. Szállítani csak stabilizált sérültet lehet és haladéktalanul rendes orvosi ellátásban kell részesíteni. A túlélés esélye annál nagyobb, minél hamarabb kerül orvos elé (minden perc számít!)
Amennyiben a karakter túléli a kezelést, úgy a játék hátralévő részében erősen korlátozott cselekvőképességgel bír (lőni, beszélni, lassan mozogva sétálni tud, de semmi kúszás-mászás, kommandózás).
Hatások
A sérülések mellett legalább ennyire fontosak a hatások, melyek nem feltétlenül a sebek súlyosságától függnek, hanem a sérülések jellegétől vagy esetleges ellátásuk hiányától.
Vérveszteség
Minden legalább 10 percig ellátatlan sérülés velejárója. A karakter sokkos állapotba kerül (lásd következő pont).
Sokk / Magatehetetlenség
A karakter mozgás és cselekvőképtelen, nincs vagy csak pillanatokra van öntudatánál, legfeljebb érthetetlenül motyog esetleg vergődik, de legtöbbször csendben vérzik. Direkt kérdésekre legfeljebb tőszavakban válaszol, de az sem mindig sikerül.
Okozhatja: vérveszteség, leütés, robbanás / lökéshullám, néha fejseb (eljátszandó).
Leütés
Ha a célszemélynek tudsz egy tenyeres tockost adni akkor az leütésnek minősül (tockos = tenyérrel - semmiképpen sem kézéllel vagy ököllel - a tarkót érezhetően, de nem fájdalmasan megérinteni). Ez 5-10 perces magatehetlen állapotot eredményez (az áldozat nem kérdez, nem kiabál, legfeljebb csodálkozó szemekkel összeesik).


Pszichológiai hatások
A szabályrendszer szintjén nincsen szabályozva az ilyen hatások megjelenése és eljátszásuk keretei, ezek szerepjáték szintű lehetőségek. Amennyiben indokoltnak érzed és a karaktered előtörténetéből / jelleméből következik, úgy természetesen lehetőséged van eljátszani traumát, rage-et, pánikrohamot...stb, ezeket a játék ines realitásán belül fogják a játékostársaid kezelni (meg a doki, ha tényleg súlyos az eset). De ne feledd, bármilyen jó móka is, ha egyszer “bepöccensz” annak következményei nem feltétlenül csak az adott játékra vonatkoznak (pl bekerülhet a szolgálati lapodra is)!
Előfordulhat néhány szésőséges esetnél, hogy a szervezők vagy a doki fogja felvetni a pszichés hatások meglétének kérdését (poszttraumás stressz, túlélők bűntudata...stb) de sosem lesz kényszerítve játékos ezek eljátszására, csak ha ő maga is benne van a karakterben és szeretné hitelesen megjeleníteni akkor egyeztetünk arról, hogyan is lenne érdemes ezt a helyzetet kezelni.
Ha megtörtént a baj...
Stabilizálás, elsősegély, kötözés, kezelés
Könnyű sérülést bárki, maga a sérült is stabilizálhat, a találat helyének realisztikus bekötözésével, ezután nem romlik tovább a karakter állapota (de nem is javul!).
Súlyos és végzetes sérülések esetén csak külső segítséggel stabilizálható az áldozat.
Csak stabilizált sérült szállítható további állapotromlás veszélye nélkül!
Rendes kezelést csak képzett orvosi személyzet biztosíthat a megfelelő eszközök és körülmények megléte mellett (mobilkórház, HQ..stb). Kizárólag ilyen típusú ellátás esetén van mód a sérülések negatív hatásainak csökkentésére.
“Visszaállás”
A Realsimban a sérültek NEM KERÜLNEK KI A JÁTÉKBÓL! Ennélfogva a visszaállás fogalma kizárólag karakterhalálnál értelmezhető.
A gyógyulási idők meghatározása minden esetben az aktuális orvosi kezelés során alakul ki. A Realsimben nem fix időkkel dolgozunk, hanem a sérülések jellegétől, az ellátás gyorsaságától és minőségétől illetve némi véletlenfaktortól függ, hogy mikor és milyen korlátozásokkal tudsz újra aktívan cselekedni. Jellemzően az airsoft játékon megszokottakhoz képest igen hosszú (akár több órás) időintervallumokról van szó, már kisebb sérüléseknél is! Karakterhalál esetén, a visszaállás módja és körülményei mindig a szervezőkkel való egyeztetés során alakulnak ki.
Karakter interakciók
Menekülőszó, in-out váltás jelzése
Ha bármilyen helyzet túlságosan elfajul, vagy valamilyen okból szükségessé válik offgame kommunikálni akkor erre kétféle lehetőség létezik.
Reszelőzsír: abszolút leállás, az illető ki akar szállni, vagy sérülés / komoly gond akadt. Széttárt tenyérrel és T pózban állva lehet láthatóan is megerősíteni a jelzést. Mindenképpen értesíteni kell a szervezőket és kezelni a helyzetet. A játék a helyszínen leáll amíg nem tiszázódik, és a szervező nem engedi tovább.
Brékó-brékó: az “enyhébb” menekülőszó, a “break” megfelelője, azaz szünet. Felemelt, ökölbetartott kézzel lehet láthatóbbá tenni a jelzést. Akkor alkalmazandó, ha a játékot teljesen nem kell megállítani, de valamilyen off infóra, szabálypontosításra, veszélyes helyzet elkerülésére vagy az eldurvuló dolgok visszafogására szeretnénk felhívni a figyelmet. Szervezőt nem feltétlenül igényel, aki bemondta a Brékó-t az szüntetheti meg a kéz leeresztésével és azzal, hogy “Mehet tovább”.
Fogolyejtés, motozás
Az ellenfél becserkészésével és/vagy megadásra felszólítással, vagy a sérült ellátásával hajtható végre. A játékos szorult helyzetben önként is megadhatja magát, de akkor is illik a megadás mellett dönteni, ha adott helyzetben az életszerűség vagy a választott szerep (lásd szerepjáték, túlélés, életösztön) azt diktálja. A fogolytól el kell venni a fegyverét, üríteni, tárat eltávolítani, és megmotozni.
A motozás realisztikus! Ágyék, fenék, illetve női játékos esetén mellek területén NEM motozunk és NEM rejtünk el semmilyen ingame holmit!
Eljátszott motozásnál azonos nemű motozhat, amennyiben erre nincs mód, úgy külön beleegyezés kell vagy a lentebb leírt megoldás játszik.
Ha a játékos ehhez nem járul hozzá, akkor minden játékban szereplő tárgyat (térkép, stb) önként át kell adnia, és onnantól kezdve ő fogoly, semmilyen saját fegyvert nem használhat fel esetleges szökése során.

Amennyiben vannak az illetőnek OFFgame holmijai, úgy motozáskor jelezze, hogy melyik zsebében / dobozában / táskájában tartja ezeket, ezt nem kell kiüríteni. Természetesen ebbe a tárolóba INGAME holmi nem kerülhet.
Eszközök “önkényes tulajdonjogátruházása” avagy saját tulajdonú tárgyak kérdése
Nagyértékű, vagy egyéb okból (veszélyesség, személyes indok...stb) el nem vehető eszközöket egy FEHÉR szigszalaggal meg kell jelölni (a használatot nem korlátozó helyen, markolat, tus, antenna...stb). Ezen eszközöket nem lehet a tulajdonosuktól elvenni semmilyen körülmények között.

Ingame használhatatlanná tételüket vagy eltulajdonításukat egy szintén FEHÉR szövet, géz, cipőfűző - kivéve szigszalag - akármivel kell jelölni. Ebben az esetben az eszköz működéséhez szükséges részhez minél közelebb kell a jelölést elhelyezni (sátorvas / elsütőbillentyű, adásgomb, okulár környéke...stb). Ezzel az eszköz fizikailag a tulajdonosánál marad, de a továbbiakban nem használható rendeltetésszerűen!
Vallatás
Bármilyen valós kockázattal járó vallatás SZIGORÚAN TILOS! (elektromos áram, víz, fullasztás, tűz, hideg, éheztetés vagy szomjaztatás...stb. hatások használata)
A klasszikus filmes (szikék, kampók, izzó vasak...stb) kínzás szimulációját nem tekintjük elfogadott megoldásnak, ritka az olyan (nem ripacs) játékos aki rendesen el tudja játszani akár a szenvedő akár a vallató fél szerepét. Normál esetben fél órányi aktív vallatással megtörhetőek az átlagos karakterek (amennyiben a szervezőkkel egyeztetett előtörténetük mást nem indokol).

Amennyiben a karakter “strukturális egységének amortizálásával” kíván bárki is vallatni, az maradjon az eljátszott tiszta módszereknél (megverődés esete, egy-két jól irányzott golyó vagy késszúrás...stb). Természetesen ilyenkor is érvényesek a sérülésszabályok és hatások, tehát elvérezhet, elájulhat, meghalhat...stb. a delikvens. Az igazságszérumok és egyéb kémia vagy biológia ágensek csupán lerövidíthetik a vallatás idejét, de nem helyettesíthetik azt (jellemzően felezik a vallatási időt, ez azonban előtörténettől fakadóan változhat).

Az előtörténetekben és az életút során egyeztetni kell a szervezőkkel kinek milyen gyenge pontjai vannak (vagy kik azok a hálivúdi hősök akik semmitől nem félnek). A karakteralkotási folyamat részeként kerül meghatározásra az ún. “Vídia faktor” amely meghatározza, hogy adott személy hány óráig képes ellenállni a normál vallatásnak. Amennyiben fényt derítenek a karakter “gyenge pontjára” ezt kihasználva egy konkrét témában kifaggathatják a megfelelő szerepjáték mellett. Ez lehet egy félelem, egy fóbia, szeretteivel zsarolás, megvesztegethetőség, függés...stb. A megszerezhető információk egy adott témán belül kell legyenek, ez lehet az akció célja, egy személyről adatok, erőviszony információk...stb, de összetett kérdéssorok nem.
Technika megjelenítésének szabályai
Járműszabályok
Ha az autó narancs kendővel és / vagy folyamatos vészvillogóval közlekedik úgy az OFFGAMEnek minősül. Természetesen ilyen állapotban tilos előnyt kovácsolni a jelenlétéből és / vagy rálőni. Offgame járművek a lehető legóvatosabban, de minél előbb hagyják el a játékteret amint tehetik és legkevésbé akadályozzák / zavarják a játékot.

INGAME járművek kézifegyverrel nem kilőhetőek, de az emberek igen, tehát ha nyitott ablakkal, vagy platón utaznak ott normál személyi találati rendszer van. Alapszabály: ne gyere olyan autóval amit sajnálsz, mert nincs rá garancia hogy ne lőnének rá, sőt...
A járművek játéktechnikailag 3 állapotban léteznek:
- Ép és működőképes (értelemszerű)
- Mozgásképtelen, nem működik, de javítható (bizonyos fegyverek okozhatnak ilyet)
- Megsemmisült (felrobbant, kiégett, világvége...stb hatások) az ilyen járművek az adott játékon nem használhatóak többé (offgame levihető a játéktérről ha indokolt)

A szokásos metódus sima m203-as replikákban BB-nélküli gáztöltetes “skulóval” gumilabda, és ezzel meglőni az autót, a sofőr által érzékelhető módon.
Ez a megoldás azonnal működésképtelenné teszi az autót, és egyúttal fel is gyújtja. Innentől kezdve fél perc van a jármű elhagyására, különben bennégnek.
Amennyiben azonnal elkezdik a jármű oltását (megfelelő tűzoltókészülék replikával), úgy az megmenthető, de ha legalább 5 percig hagyják “égni” a jármű a továbbiakban Megsemmisült.

Hasonlóan működik a “molotov koktél” mely jellemzően nem a reguláris oldal módszere. Ennek lényege egy félliteres zacskóban lévő folyékony színes (étel vagy vízfesték) víz, melyet a szélvédőre kell juttatni.
Ebben az esetben a jármű kigyullad, de nem válik azonnal működésképtelenné. A bennégés és az öt perces kiégésszabály azonban érvényes.

Bizonyos botlódrótos vagy időzített / távírányítású “pukkancsok” is szóba jöhetnek, ezek az egyszerűség kedvéért mindig az autót teszik mozgásképtelenné.
Ökölszabály, hogy ezeket az eszközöket NEM AZ AUTÓ ALATT működtetjük el, hanem tőle oldalt vagy előtte-utána 5 méteren belül.
Szerelés / javítás
Megsemmisült autót (kiégett, többszörösen felrobbantott, vagy gránáttaláltot kapott) NEM lehet javítani. OFFGAME kimehet a pályáról a parkolóba (biztonsági okokból) de nem állhat játékba ezen az eseményen.
Működésképtelen, de nem megsemmisült autót lehetséges szerelni, erre nincs konkrét szabály, hanem a károsodás jellegétől függően valamilyen SZIMULÁLT javítást kell rajta végrehajtani.
Ez aknák és IEDek esetén többnyire egy virtuális kerékcsere (emelőre emelés, pótkerék előszedés majd pár perc mókolás, de a folyamat alatt NEM CSERÉLÜNK valójában kereket és SEMMILYEN CSAVART sem engedünk / húzunk meg)
Gránátvető, vagy molotov találatok esetén a nyomok lepucolása (színes folyadék ne látsszon sehol) illetve a motorháztető alatti mókolás (pl egy szélvédőfolyadék feltöltés meg olajszint ellenőrzés...stb :) ) de természetesen itt sem kezdünk tényleges szerelésbe.
Találatot kapott felszerelések javítása is lehetséges, amennyiben rendelkezésreáll olyan hely ahol hihető szerszám és/vagy alkatrészellátottság található. A javítási művelethez a találatjelzés eltávolítása és némi “szerelgetés” szükséges.
Rádiózás, kommunikáció és lehallgatás
Bármilyen PMR és DPMR szabványt ismerő eszköz használható.
Amennyiben az adott játék kiírása mást nem mond, úgy az 1-es csatorna a “civil” kódolatlan forgalmazásra alkalmas, míg az utolsó (PMR8 vagy dPMR16) az ún. nemzetközi segélyhívó vonalnak feleltethető meg. Ezeket a csatornákat korlátozás nélkül bárki használhatja.
A többi csatorna “kódoltnak” tekinthető, lehallgatásukhoz telepíteni kell egy "megfelelő berendezést". Ez persze egy szimulált műszer is lehet egy legalább méteres antennával kiegészítve, miközben a sima kézi rádióval hallgatózik a rádiós a CUCC MELLETT. Tehát sétálva, kézi rádiót hallgatva nincs lehallgatás.

Amennyiben az adott játékkiírás mást nem mond, úgy telefonos kommunikáció is elfogadott.
Lehallgatásra vagy kép- és/vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök használata megengedett a játékon, azonban az így készült felvételek nem használhatóak fel a játékon kívül (kivéve ha erre engedélyt adnak a felvételen szereplők)Még ne zárd le, folyt.köv.
_________________
...Könnyű,nyári fű.Harcosok nagy álmai így végzik csupán.
Kép
Kép

Vissza a tetejére
  Profil  
Admin

Csatlakozott: hétf. szept. 12, 2005 9:20 pm
Hozzászólások: 6504
Tartózkodási hely: Petőfibánya
HozzászólásHozzászólás témája: RealSim szabályzat
HozzászólásElküldve: szer. feb. 10, 2016 4:20 pm
HozzászólásMutasd csak ezt az üzenetet
 
alapszabályok. Kérdések a szomszédos topicba tehetőek fel!
_________________
Élünk, halunk, újra élünk!

Vissza a tetejére
  Profil E-mail küldése  
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Az oldal üzemeltetője az itt szervezett játékokért nem vállal felelősséget!
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség